kindergarten lambertenghi in Lugano,

(with architect lorenza mazzola)

 

commissioned by:città di lugano
director of construction: direzione lavori sa, lugano
civil engineer: grignoli muttoni partner, lugano
engineers: vrt sa, lugano, riva elettroprogress sa, lugano
landscape architect: sophie ambroise, officina del paesaggio, lugano

project: 2001–2002
construction: 2002–2003
dimensions: 4000 mc sia, 670 mq sul

An industrial construction of the 50's transformed in a kindergarten.

The project for the new school Lambertenghi introduces various themes pertinent to the domestic atmosphere while maintaining and accentuating the original industrial aspects of the building: the structural simplicity, the flexibility of the spaces, the transparency and luminosity of the rooms.
Several constructions along the exterior walls were removed creating an ample oval, grassy playground enclosed by a red asphalt pavement.